Ik ga antwoorden weggooien…

Ik ben de wereld anders gaan zien de afgelopen jaren. En het wordt tijd om daarvan een paar dingen aan het digitale papier toe te vertrouwen. Enerzijds in een poging om wat dingen voor mezelf weer wat structuur te geven. Anderzijds om de gelegenheid te hebben het met anderen te kunnen delen.

Vragen

Als ik het heb over ‘schrijven over de afgelopen jaren’ dan heb ik het over hoe ik de wereld zag en hoe ik de wereld zie, de dingen die ik betwijfel, lastig vind of waarover ik me verbaas dat ik het nog niet eerder zo heb gezien.

Vragen zijn twijfelachtig. Mysterieus misschien wel. Aantrekkelijk. Ik leef zelf in ieder geval liever met een goede vraag dan met een slecht antwoord. Het was nogal confronterend, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat ik te lang met slechte antwoorden heb geleefd.

En hoewel er op mijn blog misschien nog steeds wat tijdelijke antwoorden langs kunnen komen, zal het dus veelal ook wel een ‘vragen-blog’ worden. Vragen over onderwerpen als: ‘Jezus’, ‘het genade evangelie’, ‘de Bijbel’, ‘de kerk’, ‘een doel in je leven’, ‘geweld’ en ‘de mensen om me heen’. Alleen al met die steekwoorden kun je kilometers aan tekst schrijven…

Antwoorden

Hmmm, ik schreef zojuist wel dat het meer een vragen blog dan een antwoorden blog zal worden… Maar nu ik er nog eens over nadenk… Misschien wordt het in het begin wel meer een ‘weggegooide-antwoorden-blog’. In zekere zin toch een soort antwoorden blog dus.

Anyways, wat het ook wordt. Ik ga gewoon schrijven. Over wat mijn gedachten en gevoelens bezig houdt. Over afscheid nemen, vasthouden en los laten, over ‘niet meer dit’ en ‘niet meer dat’, over ‘ik weet het anders ook niet meer’. Over het mengen van zwart en wit, in de hoop mijn eigen licht te kunnen schijnen op grauw grijs…

Mijn vragen aan jou

1. Durf jij vragen te stellen bij je gevonden antwoorden? En als het om je geloof gaat?
2. Wat heb jij liever? Een vraag of een antwoord? Waarom?
3. Heb jij weggegooide antwoorden? Zoja, wat doe jij er mee?
Ik waardeer het erg als je hieronder reageert op mijn blog of op mijn vragen.

Lees door.

Advertenties

12 gedachten over “Ik ga antwoorden weggooien…

 1. Waarde D.D.,

  1. ik heb inderdaad de gewoonte om antwoorden op vragen tegen het licht te houden. Antwoorden beredeneren verkleind de kans op te gemakkelijk aangenomen fouten in die antwoorden.

  2. ik heb liever een antwoord, vragen heb ik nog genoeg. Een plausibel antwoord sluit de vraag.

  3. jazeker, als er een beter antwoord gevonden is op een eerder gestelde vraag vliegt het oude, minder goede antwoord eruit.

  Ik heb veel waardering voor de stap die je genomen hebt om je gedachten hier kenbaar te maken en iedereen die het lezen wil in staat stelt, zijn of haar visie te geven.

  Mooie naam trouwens “Devine Decay”,

  Jos.

  Liked by 1 persoon

 2. Bedankt voor het lezen en voor je reactie, Jos!
  Ja, vragen zijn er genoeg, daar heb je wel weer gelijk in. Zou ergens wel overzichtelijker worden om de hoeveelheid wat in te perken… 🙂

  Dankje voor je waardering. Ik hoop dat het mezelf en anderen helpt en wie weet mooie gesprekken oplevert!

  Mvg
  Divine Decay

  Like

 3. Kom nu net op je blog via dogma vrij en ben onder de indruk…mooie diepe persoonlijke blogs. Mijn complimenten.

  Ik reageer later vast nog wel eens op je. Zelf kan je mijn verhaal op freethinker lezen. Van mijn vrouw heb ik haar open boek houding volledig overgenomen dus iedereen mag alles lezen van mij. ☺

  Het klopt ook bij mij wat je schrijft over vragen en antwoorden. Zo leuk om te lezen hoe een ander verwoord wat je zelf ook zo voelt.

  Ga vooral door.

  “ik ben tot de conclusie gekomen dat ik te lang met slechte antwoorden heb geleefd. “

  Like

 4. Kom nu met een ander artikel van je op je blog. Ik vind dat je altijd bij het begin moet beginnen en daarom hier een reactie. Het is inderdaad een zeer diepe persoonlijke blog over zaken die mij interesseren maar waar ik nog niet over kan schrijven. Mijn starters blog is dus helemaal iets anders, maar ga je zeker volgen. veel succes! caroline

  Liked by 1 persoon

  1. Dankjewel voor je interesse Caroline!
   Leuk dat je de tijd neemt om vooraan te beginnen. Veel leesplezier, ik hoop dat je wat herkent, maar voel je net zo vrij en uitgenodigd om te reageren als je het anders ziet of vragen hebt!
   Leuk ook dat je zelf ook blogt. Je hebt er een volger bij! 😉
   Mvg
   Divine Decay

   Liked by 1 persoon

 5. Zo te zien een spannende blog! Het zal zeker ook spannend zijn voor jou om hem te schrijven. Je moet wel even over een drempel heen, denk ik. Het rare is dat terwijl er tallozen zijn die het christelijk vinden en gaan geloven, zijn er ook altijd weer mensen die het voor gezien houden. Wie er gelijk heeft, is natuurlijk niet makkelijk te zeggen. Sommigen lijken fantastische dingen mee te maken, hebben verschijningen van Jezus in een droom. Anderen ervaren niks. Is het puur imaginair? Wie zal het zeggen….

  Liked by 1 persoon

 6. 1. Ook bij ondubbelzinnige antwoorden stel ik graag vragen. Een compulsieve hobby van me.
  2. Vragen vind ik spannender dan antwoorden..
  3. Antwoorden kunnen onterecht zijn weggegooid. Beter ten halve gekeerd …. Een tijd geleden moest ik in een blogforum een van de deelnemers gelijk geven;. Een beetje tot mijn teleurstelling moest ik ik mijn overtuiging wel bijsturen, maar vond het best leerzaam..

  Als bijlage een -wellicht bekend- citaat van Richard Feynman, een fysicus die nog meer fascinerende uitspraken heeft gedaan. Op youtube circuleren een paar video’s die ik zeer de moeite waard vind om zo nu en dan opnieuw te bekijken/beluisteren:.
  …..“I think it’s much more interesting to live not knowing than to have answers which might be wrong. I have approximate answers and possible beliefs and different degrees of uncertainty about different things, but I am not absolutely sure of anything and there are many things I don’t know anything about, such as whether it means anything to ask why we’re here. I don’t have to know an answer. I don’t feel frightened not knowing things, by being lost in a mysterious universe without any purpose, which is the way it really is as far as I can tell”……
  .-

  Liked by 1 persoon

  1. Mooie quote!
   Nee Richard Feynman ken ik niet, maar Dank voor je YouTube tip. Ik zal het eens bekijken.
   Interessant wat je zegt over onterecht weggegooide antwoorden. Ben wel een beetje nieuwsgierig naar hoe dat ging. Ik lees het met interesse als je er wat meer over zou willen schrijven.

   Mvg
   Divine Decay

   Like

 7. Hallo D.D., dank voor je antwoord. Nieuwsgierigheid is iets, dat ook mij overal vervolgt,
  Wel, het geval waar ik aan dacht geschiedde op een webforum, het ging over leven na de dood. Jaren geleden zag ik dat wel zitten, want hoe meer we leren hoe de wereld, het heelal, de mens, in elkaar zitten, des te meer we wíllen weten. Dus als we dit leven beëindigen zonder een antwoord te vinden op de moeilijkste vragen, leek het me niet onwaarschijnlijk, en eigenlijk ook wel verdiend,,dat het ons allemaal later zou worden geopenbaard. Deze beredenering heb ik “weggegooid” toen een andere deelnemer me liet inzien dat, wanneer onze volkomen moleculaire constitutie ophoudt te bestaan, het afgelopen is. Doek, punt uit.
  Voor gelovigen moeilijk, of zelfs onmogelijk, te accepteren, maar dat heb ik al jong achter me gelaten.

  NB 1 – Tot mijn verrassing volg je mijn blog. Had het kortgeleden geopend op aandringen van een vriendin; Er staat weinig in, want ik moet nog leren om ermee om te gaan.

  NB 2 – Het relaas van Grobbe en jouw reactie op de “about” pagina brengen me wellicht tot een commentaar. Later. Heb intussen een fijne zondag, groet!

  Federico Bär
  .

  Liked by 1 persoon

  1. Hallo Koppieop
   Mooi, dank voor het delen!
   Ik kan het volgen en heb een groot respect voor mensen die het aandurven om hun opvattingen te bevragen en bij te stellen.
   Zelf denk ik (nog?) dat er meer is dan waarneembare moleculen. In een eerdere post probeerde ik dat al in woorden te vatten door het voorbeeld van iets als kapitalisme of racisme te gebruiken. Het is iets dat er is en invloed uitoefent, maar je kunt niet de moleculen van het racisme ´vangen´.

   NB1 / Ja, leuk om je te volgen, hoop mooie posts van je te gaan lezen.
   NB2 / Leuk! Thanks, het was een prima zondag 🙂
   mvg
   Divine Decay

   Like

 8. …Zelf denk ik (nog?) dat er meer is dan waarneembare moleculen…
  Met deze (steengoede, en mede daarom vrijwel onbeantwoordbare) vraag worstelt volgens mij ieder critisch, of op z’n minst hierover nadenkend, mens. Volgens mij zijn wij het fantastische resultaat van “slechts” electrisch en chemisch actieve cellen. Maar wanneer ik mij dan afvraag waar ze de energie en kennis vandaan halen om voortdurend met elkaar te communiceren, vermoed ik ook dat er iets achter kan zitent. Ben best bereid om die eventuele motor “god” te noemen, (DNA misschien?) maar in géén geval een door mensen bedachte en massaal vereerde, joods/christelijk/islamitische god.
  Dit betoog is vrij recent; ik heb er niet zo heel veel over nagedacht en hoop dus dat het sluit. Beste groeten!
  .

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s