Geslaagd

Geslaagd?!

Ja. Zo zie ik het wel. Toen ik maanden geleden deze blog begon had ik een behoefte om te schrijven. Een soort van drang om mijn vragen en twijfels aan het digitale papier toe te vertrouwen. In de loop der maanden is de hoeveelheid vragen natuurlijk niet afgenomen. Ik kwam met een paar tijdelijke antwoorden, maar ze zijn verre van af en voelen vaak nog wat leeg aan.

Waarom is het dan toch geslaagd?

Ik ben mede door het van me af te schrijven weer in een nieuwe fase terecht gekomen. Toen ik startte dacht ik regelmatig na over de godsdienst die ik van huis uit mee kreeg en daarna zelf ontwikkelde. Nu eigenlijk nog maar weinig. Toen had ik bloggen nodig om voor mezelf wat structuur aan te brengen. Althans dat dacht ik toen. Ik kan moeilijk concluderen dat er nu veel structuur is. Wel kan ik schrijven dat de behoefte aan die ooit wenselijke structuur er niet meer zo is.

Aportugees

Misschien vinden sommigen dat ik de afgelopen maanden wat meer atheïstisch ben geworden. Maar nee, dat vind ik een vreemd woord. Ik noem mezelf toch ook geen Aportugees omdat ik geen Portugees ben?

En nee, ik ben ook geen vrijdenker. Ik denk dat ik veel te veel beïnvloed wordt door een mix van factoren en daarnaast speelt er veel meer mee dan “denken”.

Ik ben die ik ben.

Misschien is dat toch nog niet eens zo’n gekke uitspraak…?
Die neem ik.

Mijn God is nog dood en verder aan het ontbinden, maar ik waak niet meer bij de kist. De vraag over een begrafenis en/of opstanding ligt ergens in de hoek. Wie weet vind ik hem later nog eens terug. En natuurlijk komen er vast nog herinneringen aan vroeger. Laat maar komen.

Nieuwe dingen

Ik probeer me op wat nieuwe dingen te richten en ben op zoek naar nieuwe hobby’s en onderwerpen die me (ook) interesseren. Wie weet ga ik daar nog eens over schrijven??

Zo lees ik de laatste tijd graag wat over Artificial Intelligence, Sustainability of het snijvlak tussen filosofie en psychologie.

Voor nu laat ik het er even bij als het gaat om berichten schrijven op deze blog. Via deze weg wil ik alle lezers hartelijk danken voor de interesse en mijn extra waardering uiten naar hen die ook reageerden op de berichten of via het contact formulier. Het heeft me gemotiveerd om door te gaan met schrijven, geholpen onderwerpen ook van andere kanten te benaderen en vaak ook plezier gegeven bij het lezen van jullie feedback. Nogmaals bedankt!

Ik verwacht dus minder of zelfs niet meer te schrijven. De blog houd ik echter aan. Reageren en contact leggen via het contact formulier blijft ook gewoon mogelijk!

Tot later en misschien hebben we nog een eeuwigheid in het verschiet om uitgebreid door te bomen. We’ll see!

 

Met vriendelijke groet

Divine Decay

Advertenties

19 gedachten over “Geslaagd

 1. Waarde Divine Decay,

  ik heb uw ontboezemingen steeds met interesse gelezen en waar het mij prikkelde, van mijn commentaar voorzien.
  Het is duidelijk dat u uw reis door dit schrijfproces succesvol heeft afgelegd en het doet mij deugd, dat u nu aan andere uitdagingen wilt beginnen.

  Ik wens u veel plezier met wat u zoal nog zult meemaken en dank u ervoor dat ik aan een stukje van uw reis deel heb kunnen nemen.

  All the best,

  Opa Jos.

  Liked by 1 persoon

  1. Beste opa Jos,
   Hartelijk dank voor je immer respectvolle en soms ook hilarische reacties (ik denk terug aan jouw versie van het scheppingsverhaal).
   Bedankt voor het geduldig digitaal meereizen!
   All the best, Mvg Divine Decay

   Like

 2. Veel goeds, geestelijke rust, geluk en liefde toegewenst voor de komende jaren die je nog gegund zijn op deze aardkloot.

  Bedankt voor je epistels en begripvolle reacties.

  Vr.gr.,

  GROBBO

  Liked by 1 persoon

  1. Dank GROBBO, fijn je een beetje online te leren kennen. Ik bewonderde en tegelijkertijd verbaasde me telkens weer over je stellige overtuigingen. (Een dubbel gevoel, dat duidelijk meer over mij zegt dan over jou).
   Bedankt voor het prikkelen, aan het denken zetten dmv je eerlijke reacties. Het was zeker behulpzaam in mijn online proces.
   Ik wens je alle goeds!
   Mvg
   Divine Decay

   Like

 3. Hej Divine Decay!

  Dank voor jouw goede artikelen en respect voor jouw stap.
  Bij groei hoort ook, dat je soms afscheid moet nemen.
  Ik wens je veel “academische” twijfel toe en dat je je kunt blijven verwonderen.

  Leefse!
  Aaltje.

  Liked by 1 persoon

 4. Ooooh DD, ik lees het nu pas…! Ik kan je helemaal volgen. Of nee, niet meer natuurlijk, als je stopt/mindert met bloggen… 😦 Maar wel heel begrijpelijk! Al vind ik het echt jammer, want jouw blogs waren voor mij altijd een feest der herkenning. 🙂
  Dank je wel voor al je delen, je betrokkenheid en je fijne reacties.
  Ik hoop je stiekem nog wel eens ergens te lezen. Hoe dan ook: het ga je goed! (Wat dat ook is 😉 )
  Liefs,
  Inge

  Liked by 1 persoon

  1. Hey Inge,
   Thanks. Ja de helft van de tijd volg ik mezelf ook niet. Dus laat dat feest van herkenning maar gewoon door gaan. 😉
   Ik blijf je blog met interesse volgen! Keep it up! Ik denk dat jij een ander (groter) doel hebt met je blog. Veel succes, moed en plezier daar mee!
   Mvg
   Divine Decay
   P.S. en ja, wie weet als het me allemaal even te kwaad wordt, grijp ik wel weer naar m’n blog. Good habits die hard. 😎

   Like

 5. Hey DD, ik voelde h’m al wel aankomen, je bent deze fase voorbij gegroeid… Ik heb veel aan je blogs gehad, ze hebben me geholpen om woorden te geven aan mijn eigen proces en ook je persoonlijke meeleven buiten deze blog om is van grote waarde voor mij! Daarom geen afscheid natuurlijk, maar toch even een woordje van honour voor jou. Ik wens je rust en vrede en liefde en ja, ook het doodgewone huis-tuin-en-keuken-geluk ! Dikke hug!

  Liked by 1 persoon

 6. Hey Divine Decay,
  ergens vond ik het wel jammer dat je stopte, al leg je het goed uit, en ik wist er zo niet direct op te reageren. Ik vind het zelf eigenlijk nog wel erg moeilijk om geen geloof te hebben, al is dat bij mij anders omdat ik het nooit gehad heb. Al heb ik wel geprobeerd om bijv, in de wetenschap te geloven. Of ergens anders in. Ik denk dat ik uiteindelijk ook wel gemerkt heb dat ik wel degelijk geloof heb. Alleen dat geloof omschrijven ligt ver buiten mijn macht al is het maar omdat ik ook dat geloof maar ten dele geloof, vanuit het geloof het hoe dan ook in twijfel te moeten trekken, als dat enigszins mogelijk is, en vooral ook het geloof dat mijn geloof nog zodanig in ontwikkeling is, dat ik het vaste vorm eraan geven het ontwikkelingsproces zou kunnen verstoren. Dus kan ik er wel over schrijven, maar alleen op een manier waarmee ik het niet vastleg…
  Maar wat ik dus vooral zo lastig vind, is dat ik geen vaste, boven alles verheven basis heb om te bepalen of iets wat ik doe goed of verkeerd is. En ik durf ook niet te geloven dat ik dat in navolging van Nietzsche gewoon helemaal zelf bepaal. Daarvoor wil ik toch teveel rekening houden met de medemens en met het feit dat ik het altijd mis kan hebben…

  En een belangrijke rol van het geloof is dus ook, zoals ik geleerd heb, het stabiliseren van de ethiek. Ik ben daarom ook wel erg benieuwd hoe dat nu voor jou is, om zonder God te moeten inschatten wat goed en verkeerd is, en waar je deze inschattingen nu op bent gaan baseren!

  Dit soort inschattingen zijn in mijn beleving iets waar je hoe dan ook niet onderuit komt, met of zonder vaste structuur, en zeker rondom artificial intelligence zijn veel ethische vragen te stellen. Het snijvlak tussen filosofie en psychologie interesseert mij eveneens, hoewel ik er nog weinig echte antwoorden gevonden heb, dat is juist ook weer vooral een gebied waar de vragen ontstaan, en gestructureerd kunnen worden, waar soms mogelijke antwoorden aangedragen kunnen worden, maar geen uitsluitsel geboden kan worden over welk antwoord het meest “juist” is, zodat aan dit gebied in het verleden ook al benaderingswijzen (bijv. reductionistisch behaviorisme) ontsprongen zijn die volgens mijn persoonlijk oordeel zo ongeveer de meest zielloze verkrachtingen van het denken waren…Dus ja ook wie zich hierin begeeft, kan beter zijn moreel kompas niet thuislaten…!

  Ik denk dus dat ik wel een moreel kompas heb, maar ik weet niet echt hoe het werkt. Volgens mij is het zelfs niet helemaal betrouwbaar, wat ik tamelijk beangstigend vind. Het enige “geruststellende” is dan nog dat ik niet de indruk heb dat dat komt omdat er iets mis is met mij, maar dat het iets is waar andere mensen ook bewust of onbewust mee worstelen en zelfs fouten in maken. Voor mij is dat nog altijd een onderwerp waar ik onrustig over ben, vandaar ook deze lap tekst die er nu maar half relevant ten opzichte van jouw bericht, uit komt…

  Hoe dan ook, jij ook veel plezier gewenst met je nieuwe bezigheden!

  Mvg, Bianca

  Liked by 1 persoon

  1. Hey Bianca,

   Wow. Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik begrijp en herken het. Ik probeer zo concreet mogelijk te reageren op wat je schreef:

   ….Geen geloof
   Ik voel met je mee. Ik heb misschien ongewild gesuggereerd dat ik geen geloof meer heb. Dat heb ik wel. Ik kan alleen niet meer zo goed onder woorden brengen wat ik dan geloof. Ik ben niet gestopt met bloggen omdat ik er uit ben, maar meer omdat ik het niet meer zo interessant vind “wat” (ik beweer) te geloven.

   ….Geloof en er over schrijven
   Ik denk dat schrijven grote waarde heeft voor de schrijver. Waar jij of anderen als lezer mijn blogs misschien een keer gelezen hebben – sommigen misschien vluchtig scannend – heb ik als schrijver mijn eigen blogs meerdere malen gelezen voordat ik ze publiceerde. Ik heb niet geblogd om iets aan anderen te onthullen, maar veel meer om te ontdekken waar ik zelf sta! Ik kan het iedereen aanraden. Zoals je zelf al schreef: niet om iets vast te leggen.

   ….goed en kwaad – basis
   Ja die behoefte aan basis herken ik ook. In mijn blogs heb ik er niet zo expliciet over geschreven en ik wil zeker niet beweren dat het voor iedereen zo geldt, maar ik weet geloof ik wel genoeg over het “wat” van goed en kwaad. Uit mijn opvoeding, ervaringen in de samenleving, intuïtie en geweten. De truc is voor mij niet zo zeer “de bron” of nog meer “ethische wijsheid” leren kennen, maar veel meer doen (en van daaruit verder leren en bijstellen van) wat ik al ‘weet’. Het ‘hoe’ zeg maar. Om eerlijk te zijn is dat observeren, proberen en trial and error… maar ook daarmee kom je wel ergens. Al is de vraag ook of je ergens moet komen….
   Ik ben niet zo zeer op zoek naar stabiliteit, geloof ik. Goede kans dat ik mijn opvattingen van vandaag over tien jaar onzin vind… nu vind ik dat ok 😉Ja .
   Ik denk dat iedereen een moreel kompas heeft. Er achter komen hoe hij werkt is misschien eenvoudiger dan het lijkt? Ik zie het nu althans zelf zo: accepteren waar je bent, wat gaan doen en kijken/luisteren/voelen wat er gebeurt. Niet om ergens te komen, maar om te kunnen blijven bepalen waar je bent en OK te zijn met waar dat is.

   Ja ik vind de ethische vraagstukken rondom AI eigenlijk het enige echt interessante. De techniek boeit me niet zo.
   Nee, psychologie en filosofie hebben mij zeker ook geen antwoorden gegeven. Het heeft hier en daar bijgedragen aan het kwijt raken van antwoorden. En dat zie ik als een zegen.

   Mvg
   Divine Decay

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s