De mooie schaapskleren van de wolf

Het is een taboe. We leven in een samenleving waar je er eigenlijk niet over mag praten. Ja misschien even terloops, zolang je maar weer positief eindigt. Het is alsof we er niet zo goed raad mee weten. Of zelfs wel bang voor zijn. En misschien wel juist daardoor krijgt het, in een verpakte en mooi aangeklede vorm, alle aandacht.

Ja, ik heb het nog steeds over dat diepe gevoel van leegte en gemis…

Goed-heilig-man, groter en meer

We kijken op naar leiders met ‘het goede nieuws’, mannen en vrouwen die de problemen wel even zullen oplossen en beloven ons te leiden op de weg naar vrijheid, welvaart en geluk. Elke 4 jaar stemmen we weer en geloven we weer even in een ‘goed-heilig-man’.

Op het werk zijn we “politiek correct”, hebben we targets en methodes die ons helpen om financieel te groeien en onze vaardigheden te ontwikkelen. Marktleider zijn, de omzet vergroten, onze talenten maximaal benutten. We applaudisseren, met de massa mee, voor de nieuwe strategieën en steken uren in een persoonlijk ontwikkel plan, met als extra impuls die prestatiebonus. En… of we het nu halen of niet. Volgend jaar gaan we er weer voor. Maar dan groter en meer.

Nog even en dan…

In de familiesfeer spelen we er ook mee. We verheerlijken het kerstmaal met de hele familie. Of de verjaardagen, daar moet je echt bij zijn. Dat gaat zo gezellig worden…
We kijken al dagen uit naar het weekend, plannen al maanden van tevoren de zomervakantie. Een paar weken nadat we de badkamer vernieuwden, denken we aan een nieuwe indeling in de woonkamer. We schuiven en streven. Later, als we met pensioen gaan, dan…

Amusement en kerk

In de avonden gaan we op in boeken, films en tv series. Ontspannen. De boeven moeten gepakt worden, zodat er weer rust in de stad komt. De man en vrouw moeten door alle avonturen en tegenslagen heen weer eindigen in een gelukzalige omhelzing. Het sport team moet ondanks de eerste ruzies en nederlagen alsnog de gevierde kampioen worden en de wereld moet worden gered van haar ondergang. Ja, een happy end, dat is fijn.

 

Ook kerken en geloofsgemeenschappen doen een duit in hetzelfde zakje. De wereld heeft een groot zonde probleem, maar de superheld Jezus heeft het allemaal opgelost. Neem hem aan en eeuwige zaligheid is jouw deel. Om het echt te ervaren moet je het goede nieuws wel week-in-week-uit horen, bij de kudde blijven en in de pas lopen. Lezen en bidden. En ook al komt geen gebed meer uit, we volharden. Uiteindelijk hebben we als troefkaart altijd nog de hemel. Daar worden alle tranen afgewist. Een happy end.

Het is steeds dezelfde wolf. We durven de waarheid niet onder ogen te zien. We denken onszelf een dienst te bewijzen door hoop te houden. Ookal is het valse hoop. Zolang we de waarheid met een zacht schapenvachtje kunnen bedekken, houden we het vol.

We blijven druk bezig en blijven ver van stilte. “Nadenken en filosoferen is eng. Het maakt je alleen maar somber en depressief…”
Dan maar beter krampachtig die hoop vasthouden.

De verborgen boodschap en de leugen

Wat is de impliciete verborgen boodschap? Het is een puinhoop, waar we nu zijn, is niet genoeg, we blijven zoeken, in de hoop te vinden. We geloven dat de leegte op te vullen is…

We doen alles om de leegte maar niet recht in de ogen hoeven te kijken. We willen geloven in de leugen.
Of ís geloven de leugen?

En mocht het niet lukken, kunnen we onszelf en anderen nog altijd voor de gek houden met een van de 3 methoden waar ik eerder over schreef.

Stop op tijd…

De tv en film industrie helpt ons een handje. Mooie verhalen helpen om even weg te kijken. Waarom werkt het zo goed? Wat is de sleutel van het succes van de filmindustrie?
Simpel: op tijd stoppen met filmen. Dat is alles.
De detective held die de stad redde en in rust bracht, wordt niet meer gefilmd als hij een maand later alleen en verveeld niets meer te doen heeft. Het stelletje wordt niet meer gefilmd als ze 2 jaar later uitgeput en op elkaar uitgekeken op de bank de avond weg zappen…
De teleurstelling van het te oud worden voor de sport… het onbereikbaar worden van het succes. Dat wordt niet getoond.
Anders verkoopt het niet he?

Nou, nou, nou, laten we het wel een beetje gezellig houden…

Ik schreef toch dat het een taboe was? Je wilt dit niet lezen. Het kan en mag niet in onze maatschappij. Als je zo denkt ben je een bromsnor, een zwartkijker. Een nietsnut en een opgever. Met zo over de dingen praten kom je nergens…
In de volgende blog zal ik proberen uit te leggen waarom ik niet somber en passief de hele dag in bed lig…

Advertenties

4 gedachten over “De mooie schaapskleren van de wolf

 1. Wow, helder beschreven zeg! En zo herkenbaar ook… ! Grappig hoe soms dezelfde onderwerpen ons bezig houden… Mooi en terecht hoe jij het breder gemaakt hebt dan alleen dat wat in kerken gebeurt. Met plezier gelezen, dank je wel! 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Mooi ! Jij durft dus wel de waarheid onder ogen zien.
  Dat wegvluchten van de stilte die jij zo mooi beschrijft is jammer genoeg de basis van onze maatschappij. Het brengt enkel zombies voort.
  Het is niet omdat je de waarheid zegt, dat je een donker persoon bent. Het getuigt eerder van wijsheid en eerlijkheid. Voor de maatschappij is dat inderdaad taboe.
  Ik denk dat jij wakker wordt tussen de slapende zombies. Daar ben ik blij om. Het opent nieuwe deuren.

  Vriendelijke groet

  Liked by 2 people

 3. Vanmorgen in de ‘vergadering van gelovigen’ weer zo’n mooie tenenkrommer gehoord: “De dingen die gebeuren, het lijden dat we meemaken, het is allemaal niet belangrijk want wij kijken uit naar het hemels jeruzalem”. Heerlijk hoopvol antwoord op alle leegte, Devine Decay! Toch?
  Nee serieus: Niet belangrijk? Dat is de realiteit waarin we leven, man! En dat hemels jeruzalem zit in je eigen hoofd, als zoethouder!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s